Túrógombóc vaniliás tejföllel, ananász jammel
A túrógombócra kerestem valami alternatívát. Korábban már kaptam némi információt, hogy miként is kell hamis túrógombócot gyártani, ami másnap is lágy nem pedig beton kemény, amellyel egy-egy csata esetén komoly sérüléseket okozhat az ember. :-) Na ekkor született meg az alábbi változat.
Finom, laktató és még pofás is.
Hozzávalók:
-2 bögre zabpehely
-2 bögre tej
-0,5 kg túró
-vaniliás cukor
-tejföl
-cukor
-csipet só
1 bögre zabpelyhet 2 bögre tejben megfőzünk, cukrot és 1 csipet sót adunk hozzá, (ha sűríteni kell, akkor kis zabliszttel ezt megtehetjük) a végeredménynek egy laza "rizottó állagú" zabkásának kell lennie. Ezt hűlni hagyjuk. Amíg hűl, addig 1 bögre zabot kevés olajon megpirítunk és kevés cukorral karamellizálunk. Ebben fogjuk a gombócokat megforgatni. Ha a zabkása kihűlt hozzáadjuk a túrót és gombócokat formálunk belőle. Ha nem formázható a gombóc, akkor a kezelhető állag elérése érdekében, adhatunk hozzá zabpelyhet. A kész gombócokat megforgatjuk a pirított zabpehelyben és félretesszük. A tejfölt vaniliás cukorral kikeverjük. Én ananász jam-mel és friss aprított mentalevéllel tálaltam.